Healsens - Discover your health risks, get insights for longevity | Product Hunt
Vitamine D 25-OH·
€35 -

Bestel eenvoudig met de Healsens-app! Bekijk uw resultaten direct in de app, verkregen via onze partnerlaboratoria.

Order with Healsens App
Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.

App Store
Google Play

Richtlijn voor vitamine D-suppletie

Het begrijpen van de belangrijkheid van vitamine D voor uw gezondheid op elke leeftijd is noodzakelijk. Omdat een laag niveau van vitamine D vaak voorkomt, is het belangrijk om te weten hoe het te behandelen volgens de vitamine D-suppletie richtlijn. We zullen verschillende manieren bespreken om uw gezondheid te verbeteren met behulp van zonlicht, een gezond dieet en het nemen van vitamine D-supplementen. Daarnaast zullen we bespreken hoe uw individuele kenmerken van invloed kunnen zijn op het succesvol bereiken van gezonde vitamine D-niveaus, en ook zullen we veilige doseringen bepalen voor de ondersteuning ervan.

En het is belangrijk om te beginnen met het begrijpen van wat een vitamine D-tekort wordt genoemd.

Dus, een tekort wordt gedefinieerd wanneer het niveau van 25-hydroxyvitamine D in het serum minder is dan 20 ng/ml (50 nmol/l)1234.

Als uw niveau van 25-hydroxyvitamine D in het serum tussen 20 en 30 ng/ml (50 en 75 nmol/l) ligt, dan spreken we over een vitamine D-tekort.

Waarden onder de 10 ng/ml worden beschouwd als een ernstige vorm van vitamine D-tekort. En de aanpak van de behandeling van een dergelijke vorm van tekort zullen we apart bespreken.

Behandeling van vitamine D-tekort

Zonnebaden

Zonnebaden, waarover we spraken in het artikel over de invloed van vitamine D op de gezondheid, is een uitstekende manier om een tekort aan vitamine D te compenseren volgens de vitamine D-suppletie richtlijn. Zonlicht (ultraviolet) bevordert de vorming van ongeveer tien nuttige verbindingen, waaronder niet alleen vitamine D, maar ook stikstofmonoxide (NO5)5, dat nuttig is voor het verlagen van de bloeddruk, hart- en vaatziekten en het metabool syndroom6. Uw huid bevat aanzienlijke reserves van stikstofoxiden, die onder invloed van ultraviolet licht kunnen worden omgezet in NO en in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Onderzoek bij mensen toont aan dat dit proces kan leiden tot verwijding van de bloedvaten en verlaging van de bloeddruk.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Ook wordt opgemerkt dat de impact van ultraviolet licht de klinische symptomen van multiple sclerose kan onderdrukken, onafhankelijk van de synthese van vitamine D7. Zonlicht is ook gunstig voor het behoud van een gezonde erectiele functie. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat UV-straling een bewezen carcinogeen blijft. Wat te doen in deze situatie? Het wordt aanbevolen om te overwegen om “gezond in de zon te verblijven”, waarbij u zich tijdens de meest veilige tijden onder de zon bevindt – voor 10 uur ‘s ochtends en na 16:00 uur ‘s avonds. Het is belangrijk om te onthouden dat zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van 30 de synthese van vitamine D in de huid kan verminderen. Bovendien hebben mensen met een natuurlijk donkere huidskleur natuurlijke bescherming tegen de zon en hebben ze minstens drie tot vijf keer langer blootstelling nodig om dezelfde hoeveelheid vitamine D te produceren8. Kies de veiligste momenten voor het nemen van zonnebaden zonder zonnebrandcrème.

» Leer alles over de functie en rol van vitamine D voor uw gezondheid.

Voeding

Nog een manier om uw vitamine D-niveau te verhogen, is door voedingsmiddelen te consumeren. Slechts weinig voedingsmiddelen bevatten van nature vitamine D of zijn ermee verrijkt. Desalniettemin kunnen voedingsmiddelen in combinatie met zonnebaden ook nuttig zijn. Let op voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, makreel, tonijn), eierdooiers, kaas, lever en vitamine D-verrijkte zuivelproducten en granen – ze kunnen een goede bron van deze vitamine zijn.

Naast zonnebaden is het raadzaam om vitamine D-supplementen te nemen als u een tekort heeft aan vitamine D (vooral bij kritische waarden, wanneer het niveau van 25(OH)D minder is dan 20 ng/ml). Het is vermeldenswaardig dat het verhogen van het niveau van 25(OH)D bij het innemen van vitamine D zeer individueel is. In het volgende hoofdstuk zullen we dieper ingaan op de vraag van de dosering van vitamine D-supplementen die momenteel worden aanbevolen.

Volg ons op Facebook|| Instagram || Telegram || Youtube

Vitamine d-suppletie richtlijn

Een vitamine D-tekort wordt gedefinieerd wanneer het niveau van 25(OH)D onder de 20 ng/ml ligt. Het is belangrijk om te realiseren dat onbeschermde blootstelling aan de zon de belangrijkste bron van vitamine D is voor zowel kinderen als volwassenen. Vitamine D, gesynthetiseerd in de huid, kan minstens twee keer langer in het bloed blijven dan vitamine D die van buitenaf wordt ingenomen. Echter, als de mogelijkheid om te zonnebaden ontbreekt, wordt het overwegen van het nemen van vitamine D als supplement gerechtvaardigd. De hoeveelheid vitamine D die nodig is voor de behandeling van een tekort hangt grotendeels af van de mate van het tekort en de belangrijkste risicofactoren. Laten we de klinische richtlijnen voor de behandeling van vitamine D-tekort met supplementen nader bekijken.

Onderzoeksresultaten wijzen op een snelheid van verhoging van het niveau van 25(OH)D in het bloedserum van ongeveer 0,4 ng/ml/mcg/dag9. Dit betekent dat het innemen van 100 IE/dag vitamine D het niveau van 25(OH)D in het bloedserum met minder dan 1 ng/ml verhoogt. Bijvoorbeeld, als uw niveau van 25(OH)D in het bloedserum 15 ng/ml is, is een aanvullende dagelijkse inname van ongeveer 1500 IE vitamine D2 of vitamine D3 nodig om een niveau van 30 ng/ml te bereiken en te handhaven. Echter, voor mensen met obesitas is twee tot drie keer zoveel vitamine D nodig om een vergelijkbare verhoging van het niveau van 25(OH)D in het bloedserum te bereiken.

Vitamine D kan op een lege maag of tijdens de maaltijd worden ingenomen, waarbij geen voedingsvetten nodig zijn. Het driemaal per jaar, wekelijks of dagelijks innemen van vitamine D kan effectief zijn voor het handhaven van het niveau van 25(OH)D in het bloedserum bij zowel kinderen als volwassenen.

Doseringen van vitamine D2 of vitamine D3

Volwassenen met een vitamine D-tekort kunnen overwegen om eens per week 50.000 IE in te nemen gedurende 8 weken of het equivalent van 6000 IE per dag, zoals aanbevolen door de Vitamine d-suppletie richtlijn. Wanneer uw vitamine D-niveau boven de 30 ng/ml komt, zal de dagelijkse onderhoudsdosis tussen de 1500 en 2000 IE liggen.

Als na 8 weken uw bloedspiegel van 25(OH)D niet is gestegen, wordt aanbevolen om te worden gescreend op coeliakie of verborgen mucoviscidose.

Voor volwassenen in een hoogrisicogroep, zoals Afro-Amerikanen, Latijns-Amerikanen, mensen met obesitas, chronische aandoeningen en die bepaalde medicijnen gebruiken, kunnen hogere aanvangsdoseringen van vitamine D3 nodig zijn volgens de Vitamine d-suppletie richtlijn. Gewoonlijk kan een arts een dosis van 10.000 IE per dag voorschrijven. Voor deze mensen kunnen onderhoudsdoseringen variëren van 3000 tot 6000 IE per dag. Daarom wordt aanbevolen om, als u tot een risicogroep behoort, de behandeling met uw arts te bespreken. Dit komt doordat bij sommige aandoeningen een individuele benadering van vitamine D-doseringen nodig is.

Wees niet verbaasd als het een half jaar of langer duurt om het optimale niveau te bereiken. Bovendien, wanneer het gewenste niveau van vitamine D in het bloed is bereikt, is het nodig om 1500-2000 IE per dag in te nemen om het te handhaven, vooral in de winter. Het is ook belangrijk om regelmatig het niveau ervan te controleren om overmatige ophoping in het lichaam te voorkomen. Er wordt aangenomen dat vitamine D3 (cholecalciferol) effectiever is dan vitamine D2 (ergocalciferol), volgens de Vitamine d-suppletie richtlijn. Aan de andere kant tonen sommige recente onderzoeken aan dat hun effectiviteit gelijk is.

» Ontdek alles over wat uw cholesterolresultaten betekenen.

Hoeveel vitamine D is nodig om een ernstig vitamine D-tekort (<10 ng/ml) te corrigeren?

Hoewel dit niet is bevestigd door klinische proeven, bestaat de gebruikelijke strategie uit het voorschrijven van een “stootdosis”. Bijvoorbeeld, 50.000 IE vitamine D oraal eenmaal per week gedurende 2-3 maanden of drie keer per week gedurende 1 maand10.

Aan de andere kant heeft onderzoek naar behandelingsregimes aangetoond dat een minimale totale dosis van 600.000 IE het meest effectief is gebleken om een voldoende vitamine D-niveau te bereiken11. In het onderzoek werden de volgende veelvoorkomende behandelingsregimes onderzocht:

 • D2 50.000 IE eenmaal per week gedurende 4 weken, gevolgd door 50.000 IE eenmaal per maand gedurende 5 maanden;
 • D2 50.000 IE eenmaal per maand gedurende 6 maanden;
 • en D2 50.000 IE drie keer per week gedurende 6 weken.

Regimes waarbij de inname van vitamine D2 > 600.000 IE, gemiddeld gedurende 60 +/- 40 dagen ingenomen, bleken de beste optie te zijn zonder toxiciteit van vitamine D.

Onderhoud van normale vitamine D-niveaus

Het wordt aanbevolen om een 25(OH)D-concentratie te handhaven in het bereik van 30 tot 60 ng/ml.

Voor alle volwassenen tussen 19 en 50 jaar is minstens 600 IE vitamine D per dag nodig voor maximale verbetering van de gezondheid van botten en spierfunctie. Voor een voortdurende verhoging van het 25(OH)D-niveau in het bloed boven 30 ng/ml kan minimaal 1500-2000 IE/dag vitamine D nodig zijn.

Voor alle volwassenen van 50-70 jaar en 70+ jaar is minstens 600 en 800 IE/dag vitamine D respectievelijk nodig voor maximale bot- en spiergezondheid. Voor een voortdurende verhoging van het 25(OH)D-niveau in het bloed boven 30 ng/ml kan minimaal 1500-2000 IE/dag vitamine D nodig zijn.

Zwangere en zogende vrouwen hebben minstens 600 IE/dag vitamine D nodig, en minstens 1500-2000 IE/dag vitamine D kan nodig zijn om een 25(OH)D-niveau in het bloed boven 30 ng/ml te handhaven.

De bovengrens van de vitamine D-tolerantie die niet mag worden overschreden zonder medisch toezicht is 4000 IE/dag voor kinderen van 1-18 jaar en 10.000 IE/dag voor volwassenen van 19 jaar en ouder. Dit komt door de toxiciteit van deze vitamine bij ophoping in vetweefsel.

Op dit moment zijn er geen bewijzen dat niveaus van 61-100 ng/ml voordelen bieden voor de gezondheid.

Monitoring van vitamine D-niveaus

Als u de preventieve of ondersteunende doses vitamine D volgt, wordt aanbevolen om elke 6-12 maanden tests uit te voeren op uw vitamine D-niveaus. Dit is vooral nodig vanwege mogelijke zorgen over een verlaging van het niveau onder de gewenste waarden. Onderzoek toont aan dat een dosis van 2000 IE vitamine D mogelijk ontoereikend is voor uw behoudsuppletie.

Door de Healsens-app te gebruiken, kunt u uw vitamine D-niveaus efficiënter controleren. Healsens is gericht op het handhaven van uw gezondheid en het vroegtijdig opsporen van risico’s op chronische ziekten, en biedt ook een gepersonaliseerd gezondheidsplan. U kunt natuurlijke methoden ontdekken om uw biomarkers te normaliseren, wat zorgt voor een gezondere toekomst zonder dat het lijkt op een advertentieaanbod.

Als u geïnteresseerd bent om uw vitamine D-niveau te controleren, kunt u eenvoudig een bloedtestkit kopen bij Healsens.

 1. Download de Healsens-app vanuit de Google Play Store of de App Store, afhankelijk van uw apparaat.
 2. Voltooi het registratieproces in de app.
 3. Ga naar de pagina “Profile” via het onderste menu van de applicatie.
 4. Tik op de test die u nodig hebt – “Lijst van beschikbare tests
 5. Vind het Cholesterol Pack en tik op de knop “Toevoegen aan winkelwagen“. Ga verder met het bestelproces.

» Ontdek hoe u uw gezondheid kunt controleren en verbeteren met het preventieve check-up plan van Healsens.

Opmerking

Als u uw vitamine D-niveau wilt beoordelen maar niet in Nederland verblijft of een ander laboratorium heeft gekozen, kan Healsens uw bloedtestresultaten niet uploaden. Desondanks kunt u de vereiste tests uitvoeren bij elk laboratorium in uw land en de verkregen resultaten handmatig in de applicatie invoeren. Healsens biedt u bovendien extra mogelijkheden om uw bloedtestresultaten op natuurlijke wijze te normaliseren. Bovendien krijgt u volledige toegang om uw gezondheidsrisicobeoordeling te onderzoeken op basis van de verstrekte gegevens.

 1. Recognition and Management of Vitamin D Deficiency
 2. How I Treat Vitamin D Deficiency
 3. Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline
 4. How I Treat Vitamin D Deficiency
 5. Ultraviolet Radiation-Induced Production of Nitric Oxide:A multi-cell and multi-donor analysis
 6. Sunlight Has Cardiovascular Benefits Independently of Vitamin D
 7. Beneficial effects of UV radiation other than via vitamin D production
 8. Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline
 9. Evaluation, Treatment, and Prevention of Vitamin D Deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline
 10. Vitamin D Deficiency in Adults: When to Test and How to Treat
 11. Evaluation of vitamin D repletion regimens to correct vitamin D status in adults

Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.