Healsens - Discover your health risks, get insights for longevity | Product Hunt
Biologische leeftijd test·
€63, -

Bestel eenvoudig met de Healsens-app! Bekijk uw resultaten direct in de app, uitgevoerd door onze partnerlaboratoria

Order with Healsens App
Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.

App Store
Google Play

Biologische Leeftijd Berekenen: Wat Is Het En Waarom Is Het Belangrijk?

Biologische leeftijd berekenen

Veroudering is een onvermijdelijk proces, maar er zijn verschillen in de vatbaarheid voor leeftijdsgerelateerde ziekten en het risico op overlijden bij mensen van dezelfde chronologische leeftijd. Dit betekent dat verschillende mensen verschillen hebben in de snelheid van biologische veroudering. Om de verschillen tussen biologische en chronologische leeftijd beter te begrijpen, is het nodig om biologische veroudering te meten. Hiervoor zijn verschillende biologische-leeftijdscalculators ontwikkeld, waarmee we de invloed van levensstijl op het verouderingsproces kunnen beoordelen, zoals de mogelijkheid om de Biologische leeftijd te berekenen met behulp van DNAm PhenoAge, een biologische-leeftijds-biomarker ontwikkeld aan de Yale University. DNAm PhenoAge presteert significant beter dan vorige metingen bij het voorspellen van verschillende verouderingsresultaten, waaronder totale mortaliteit, kanker, gezonde levensduur, fysieke functies en de ziekte van Alzheimer.1.

Dit artikel werd voor het laatst beoordeeld door Svetlana Baloban, Healsens, op 4 maart 2023. Dit artikel werd voor het laatst gewijzigd op 28 februari 2023.

Wat is biologische leeftijd door middel van DNAm PhenoAge?

DNAm PhenoAge is een verouderings-biomarker ontwikkeld aan de Yale University die de biologische leeftijd van een persoon meet. Het is gebaseerd op gegevens van NHANES III en omvat 9 biomarkers, zoals het aantal rode en witte bloedcellen, evenals de chronologische leeftijd van een persoon. Het is in staat om risico’s van verschillende verouderingsresultaten in weefsels en cellen te voorspellen en biedt inzicht in belangrijke verouderingsroutes2. De DNAm PhenoAge-biomarker is gevalideerd in NHANES IV als een sterke voorspeller van het risico op morbiditeit en mortaliteit, en is getest op nauwkeurigheid bij berekeningen op verschillende patiëntencohorten met betrekking tot leeftijdsgerelateerde resultaten.

Dus, de biologische leeftijd volgens DNAm PhenoAge is een vrij nauwkeurige voorspeller van gezonde levensduur en levensduur op epigenetisch niveau. Dit betekent dat de biologische leeftijd volgens DNAm PhenoAge kan worden gebruikt als een indicator van de gezondheidstoestand van een persoon voordat enige pathologieën verschijnen. Voor de meeste mensen kan dit een goede indicator zijn van de werkelijke staat van hun gezondheid voordat ze met diagnoses worden geconfronteerd.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Hoe bepaalt u jouw biologische leeftijd?

Om de biologische leeftijd te berekenen met behulp van DNAm PhenoAge, moeten verschillende eenvoudige bloedonderzoeken worden afgenomen, waaronder:

Biologische Leeftijd BloedonderzoekUnits
Albumine Leverg/L
Creatinine ↓Nierumol/L
Glucose, serum ↓Metabolischmmol/L
hs-CRP (hoogsensitieve C-reactieve proteïne) ↓Inflammationmg/dL
Lymfocyten (% en niet absoluut) Immuun%
MCV (gemiddeld celvolume) ↓ImmuunfL
RDW (Rode bloedcel distributiebreedte) ↓Immuun%
Alkalische fosfatase ↓LeverU/L
White blood cell count (WBC) ↓Immuun1000 cells/uL
LeeftijdJaren
Tabel 1. Fenotypische verouderingsmaten

Over het algemeen kan de DNAm PhenoAge-biomarker worden bepaald via goedkope bloedonderzoeken, waardoor het toegankelijk is voor de meeste mensen. Na ontvangst van de testresultaten kunnen online calculators worden gebruikt om de biologische leeftijd te berekenen op basis van DNAm PhenoAge. Dit is niet alleen handig voor een eenmalige berekening, maar ook voor het monitoren van de dynamiek van de biologische leeftijd in de loop van de tijd.

Hieronder zie je de biomarkers van onze gebruiker die, gedurende enkele jaren, in staat was om zijn biologische leeftijd met 21 jaar te verlagen ten opzichte van zijn chronologische leeftijd met behulp van veranderingen in zijn dieet en fysieke activiteit.

AlbumineCreatinineGlucosehs-CRP (hoogsensitieve C-reactieve proteïne)Lymfocyten (% en niet absoluut)MCV (gemiddeld celvolume)RDW (Rode bloedcel distributiebreedte)Alkalische fosfataseWBC (White Blood Cells)Leeftijd

4960.0004.60.343.29011.8404.249.1
g/Lumol/Lmmol/LLn(mg/L)%fL%U/L10^3 cells/uLyears
Tabel 2. Laboratoriumtestresultaten van een 49-jarige man wiens biologische leeftijd 21 jaar minder is dan zijn chronologische leeftijd.
Biomarker

Hoe gebruikt u de biologische leeftijdscalculator?

Hoe gebruikt u een biologische leeftijdscalculator? De berekende biologische leeftijd volgens Levine’s DNAm PhenoAge wordt vergeleken met de huidige chronologische leeftijd. Als het resultaat lager is dan de leeftijd in je paspoort, is dat niet alleen goed nieuws, maar ook een indicator dat uw levensstijl een positief effect heeft op uw gezondheid. Maar wat als de situatie andersom is? Het belangrijkste is om niet van streek te raken! Nu weet u dat u aandacht moet besteden aan uw gezondheid en het is verstandig om uw levensstijl te herzien. Dankzij het feit dat er verschillende biomarkers zijn, kunt u zien waar u zich precies op moet concentreren. Bovendien kunt u door veranderingen in uw levensstijl elke afzonderlijke indicator evalueren, naast uw biologische leeftijd.

Om te begrijpen of de trends positief zijn voor elke indicator, laten we terugkeren naar Tabel 1. Elke biomarker bevat pijlen ↓ of ↑. Deze pijlen geven een positieve trend aan. Bijvoorbeeld, de neerwaartse pijl “↓” naast het glucosegehalte geeft aan dat lagere glucosewaarden wijzen op een jongere biologische leeftijd.

Is het mogelijk om biologische veroudering om te keren?

Nieuw onderzoek toont aan dat we biologische veroudering kunnen omkeren door middel van dieet en levensstijl. In 2021 zijn de resultaten gepubliceerd van een pilot gerandomiseerde klinische studie die de mogelijkheid heeft aangetoond om biologische leeftijd om te keren en dit werd bevestigd door objectieve resultaten3.

Dit is een zeer interessante waarneming, en er zijn verschillende factoren die biologische veroudering kunnen beïnvloeden. Onze levensstijl, bestaande uit factoren zoals dieet, lichamelijke activiteit en stress, wordt beschouwd als een cruciaal element dat van invloed is op de biologische leeftijd. In een poging om de biologische leeftijd bij mensen om te keren, maakten onderzoekers gebruik van een combinatie van dieet, lichamelijke activiteit en technieken voor stressbestendigheid. De studie volgde een groep mensen die waren ingeschreven in een gezondheidsprogramma met een gebalanceerd caloriearm dieet, dagelijkse 30 minuten durende lichaamsbeweging met een intensiteit van 60-80 procent van de maximale waargenomen inspanning, en ademhalingsoefeningen tweemaal per dag.

Bovendien richtte de studie zich ook op de kwaliteit van de slaap en werd ontdekt dat slapeloosheid in verband werd gebracht met een toename van DNAmAge-klokken. Een andere studie vond ook een verband tussen slechte slaapkwaliteit/minder slaapuren en versnelde veroudering in een kleine steekproef van 12 vrouwelijke studenten van de universiteit4.

Uiteindelijk bleek uit onderzoek dat degenen die het aanbevolen gezondheidsprogramma volgden, een vermindering in leeftijd vertoonden van 9 jaar, wat aangeeft dat we door het handhaven van een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en effectieve stressmanagement onze algehele gezondheid kunnen verbeteren en mogelijk het verouderingsproces kunnen vertragen.

Als u geïnteresseerd bent in het berekenen van uw biologische leeftijd met behulp van Levine’s Phenotypic Age-calculator, kunt u eenvoudig een bloedtestkit kopen bij Healsens.

  1. Download de Healsens-app vanuit de Google Play Store of de App Store, afhankelijk van uw apparaat.
  2. Voltooi het registratieproces in de app.
  3. Ga naar de pagina “Risico’s” via het onderste menu van de applicatie.
  4. Tik op de test die uw nodig hebt – “Levine’s fenotypische biologische leeftijd
  5. Tik op de knop “Toevoegen aan winkelwagen” binnen de testpagina en ga verder met het bestelproces.

» Ontdek hoe u uw gezondheid kunt controleren en verbeteren met het preventieve check-up plan van Healsens.

Opmerking

Als u uw biologische leeftijd wilt beoordelen maar niet in Nederland verblijft of een ander laboratorium heeft gekozen, kan Healsens uw bloedtestresultaten niet uploaden. Desondanks kunt u de vereiste tests uitvoeren bij elk laboratorium in uw land en de verkregen resultaten handmatig in de applicatie invoeren. Healsens biedt u bovendien extra mogelijkheden om uw bloedtestresultaten op natuurlijke wijze te normaliseren. Bovendien krijgt u volledige toegang om uw gezondheidsrisicobeoordeling te onderzoeken op basis van de verstrekte gegevens.

Unlock your health insights with our smart data analysis – the Free Health Tracker app, your reliable medical record!

Drastically reduce the time to detect chronic diseases & inspire healthy habitsFURTHER READING
  1. An epigenetic biomarker of aging for lifespan and healthspan
  2. An epigenetic biomarker of aging for lifespan and healthspan
  3. Potential reversal of epigenetic age using a diet and lifestyle intervention: a pilot randomized clinical trial
  4. A pilot prospective study of sleep patterns and DNA methylation-characterized epigenetic aging in young adults

Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.