Healsens - Discover your health risks, get insights for longevity | Product Hunt
hs C-reactief proteïne (hs-CRP)·
€19 -

Bestel eenvoudig met de Healsens-app! Bekijk uw resultaten direct in de app, verkregen via onze partnerlaboratoria.

Order with Healsens App
Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.

App Store
Google Play

Wat Zegt Crp Waarde

wat zegt crp waarde

Wat zegt CRP-waarde? C-reactief proteïne (CRP) is een eiwit dat in de lever wordt aangemaakt en de hoeveelheid ontsteking in het lichaam aangeeft. Net zoals verhoogd homocysteïne, verhoogt een hoog CRP-niveau de kwetsbaarheid voor hart- en vaatziekten, Alzheimer en kanker. Zo’n toename in CRP-niveaus kan worden veroorzaakt door infectie, ontsteking, trauma, diabetes, evenals bepaalde medicijnen. Bij afwezigheid van deze belangrijkste factoren geeft een verhoogd CRP aan dat er in de toekomst risico’s op een hartaanval zijn.

Dit artikel werd voor het laatst beoordeeld door Svetlana Baloban, Healsens, op 4 maart 2019. Dit artikel werd voor het laatst gewijzigd op 14.02.2020.

Bovendien is een toename van systemische ontsteking een teken van veroudering. Daarom kan C-reactief proteïne (CRP) worden geclassificeerd als een marker van gezond ouder worden1. Wat zegt CRP-waarde? Het wordt aangenomen dat deze marker het risico op het ontwikkelen van leeftijdsgerelateerde ziekten en de levensduur van mensen goed voorspelt2.

Wat is het verschil tussen CRP en hs-CRP?

Zoals u waarschijnlijk al hebt geraden, zit het verschil tussen CRP en hs-CRP in de afkorting “hs” – “high sensitivity” (hoge gevoeligheid). Wat zegt hs-CRP-waarde? Hs-CRP is een specifiekere test die kleine hoeveelheden CRP in het bloed kan meten, wat kan helpen bij het bepalen van het risico op hart- en vaatziekten en andere inflammatoire aandoeningen.

GERELATEERDE ARTIKELEN


Traditioneel wordt CRP, of C-reactief proteïne, gemeten tot concentraties van 3 tot 5 mg/L; hs-CRP wordt gemeten tot concentraties van ongeveer 0,3 mg/L. Deze verbeterde gevoeligheid maakt het mogelijk om hs-CRP te gebruiken om lage niveaus van chronische ontsteking te detecteren.

Wat zegt CRP-waarde? De hsCRP-labtest is een marker van ontsteking die incidenten van myocardinfarct, beroerte, perifere arteriële ziekte en plotselinge hartdood voorspelt bij gezonde personen zonder voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten. Oudere mensen met hoge CRP-niveaus zijn kwetsbaarder voor ernstige ziekten dan hun verwanten met lage C-reactief proteïne-niveaus.

Welk niveau wordt als normaal beschouwd?

Concentraties van minder dan 1 mg/L duiden op een laag risico op hart- en vaatziekten. Niveaus tussen 1 en 2,9 mg/L suggereren een gemiddeld risico. Concentraties boven 3,0 mg/L duiden op een hoog risico op hart- en vaatziekten.

Kijk naar de algemene richtlijnen voor hs-CRP-scores:

● Laag risico op hart- en vaatziekten: minder dan 1,0 mg/L

● Gemiddeld risico: 1,0 tot 3,0 mg/L

● Hoog risico: boven 3,0 mg/L

Zoals u kunt zien, kan een uitslag boven de 10 mg/L wijzen op de noodzaak van verdere tests om de oorzaak van dergelijke significante ontstekingen in uw lichaam te bepalen. Het is vermeldenswaard dat niveaus van hs-CRP minder dan 10 mg/L significant zijn voor risicostratificatie van hart- en vaatziekten. Hogere hs-CRP-niveaus kunnen een teken zijn van acute ontsteking, een chronische ziekte, een trauma, enzovoort.

C-Reactive Protein als Biomarker van Cardiovasculaire Ziekte

De laatste jaren is hs-CRP door verschillende organisaties voor de volksgezondheid erkend als biomarker van het risico op hart- en vaatziekten 34.

Wat betreft primaire preventie hebben verschillende prospectieve epidemiologische studies aangetoond dat de high-sensitivity methode bij het detecteren van CRP sterk voorspellend is voor cardiovasculaire ongevallen5, perifere vaatziekten, ischemische beroertes en plotselinge hartdoodrisico’s, zelfs als de patiënt feitelijk gezond is. Andere belangrijke studies in de VS en Europa hebben aangetoond dat hs-CRP-niveaus een betere risico-indicator zijn dan niveaus van lipoproteïne met lage dichtheid. Bovendien zou een combinatie van hs-CRP en lipoproteïneprofiel de totale risicoschatting aanzienlijk verbeteren, aangezien hs-CRP een ander cardiovasculair risicocomponent weerspiegelt. Daarom signaleren LDL-C-niveaus hoger dan 160 mg/DL en hoge hs-CRP-niveaus de noodzaak om “agressieve” primaire preventie en levensstijlveranderingen met uw arts te bespreken en een medicamenteuze therapie te starten in geval van therapeutische indicaties.

Zoals u kunt zien, kan een score boven 10 mg/L duiden op de noodzaak van verder onderzoek om de oorzaak van dergelijke significante ontstekingen in uw lichaam te bepalen. Het is vermeldenswaard dat niveaus van hs-CRP lager dan 10 mg/L significant zijn voor cardiovasculaire risicostratificatie. Hogere hs-CRP-niveaus kunnen het teken zijn van acute ontsteking, een chronische ziekte, een trauma, enzovoort. Veranderingen in levensstijl en medicatie kunnen nodig zijn om het risico te verminderen.

Wat als mijn hs-CRP-waarde hoog is?

Zoals hierboven vermeld, wordt voor hs-CRP-waarden hoger dan 10 mg/L aanbevolen om aanvullende testen te ondergaan om de oorzaken van ontsteking te vinden. Aangezien dergelijke hoge niveaus van hs-CRP geassocieerd worden met acute ontsteking, chronische ziekte, trauma, enz.

Voor waarden onder de 10 mg/L is het goede nieuws dat stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging, evenals gewichtsverlagende behandeling, het basisniveau van hs-CRP kunnen verlagen zonder enige medische hulp. Gezonde eetgewoonten, groene thee, gecontroleerd drinken, voldoende vitamine D, vitamine C en vitamine K in uw lichaam kunnen ook het niveau van reactief eiwit in het lichaam verminderen.

Bovendien kan glucosamine de sterfte door kanker verminderen door de niveaus van C-reactief proteïne te verlagen. Als C-reactief proteïne hoger is dan 1 mg/L en er geen contra-indicaties zoals verhoogde HOMA-IR zijn, dan kan therapie met dit middel bij een dosering van 1500 mg per dag de sterfte door kanker en de algehele sterfte verminderen. Dit komt door een afname van ontsteking, wat zich zal weerspiegelen in een afname van het inflammatoire marker C-reactief proteïne, naar verwachting met ongeveer 23%.

Hetzelfde effect kan worden bereikt door bepaalde medicijnen, zoals:

 • cyclo-oxygenase remmers (aspirine, rofecoxib, celecoxib)
 • trombocytenaggregatieremmers (clopidogrel, abciximab)
 • cholesterolbeheersingsproducten (statines, ezetimibe, fenofibraat, nicotinezuur)
 • bèta-adrenerge blokkers en angiotensine-omzettende enzymremmers (ramipril, captopril, fozinopril)
 • anti-diabetes medicijnen (rosiglitazon, pioglitazon).

Als er medicijnen moeten worden ingenomen, bespreek dan uw therapeutisch regime met uw arts.

Als u geïnteresseerd bent om uw hs-CRP te controleren, kunt u eenvoudig een bloedtestkit kopen bij Healsens.

 1. Download de Healsens-app vanuit de Google Play Store of de App Store, afhankelijk van uw apparaat.
 2. Voltooi het registratieproces in de app.
 3. Ga naar de pagina “Profile” via het onderste menu van de applicatie.
 4. Tik op de test die je nodig hebt – “Lijst van beschikbare tests
 5. Vind het hs-CRP en tik op de knop “Toevoegen aan winkelwagen“. Ga verder met het bestelproces.

» Ontdek hoe u uw gezondheid kunt controleren en verbeteren met het preventieve check-up plan van Healsens.

Opmerking

Als u uw hs-CRP wilt beoordelen maar niet in Nederland verblijft of een ander laboratorium heeft gekozen, kan Healsens uw bloedtestresultaten niet uploaden. Desondanks kunt u de vereiste tests uitvoeren bij elk laboratorium in uw land en de verkregen resultaten handmatig in de applicatie invoeren. Healsens biedt u bovendien extra mogelijkheden om uw bloedtestresultaten op natuurlijke wijze te normaliseren. Bovendien krijgt u volledige toegang om uw gezondheidsrisicobeoordeling te onderzoeken op basis van de verstrekte gegevens.

Unlock your health insights with our smart data analysis – the Free Health Tracker app, your reliable medical record!

Drastically reduce the time to detect chronic diseases & inspire healthy habitsVERDER LEZEN
BRON:
 1. Association of 10-Year C-Reactive Protein Trajectories With Markers of Healthy Aging: Findings From the English Longitudinal Study of Aging
 2. Interleukin-6 and C-reactive protein, successful aging, and mortality: the PolSenior study
 3. High-sensitivity C-reactive protein as a biomarker of risk in coronary artery disease
 4. 2019 Guidelines on Dyslipidaemias (Management of)
 5. High-Sensitivity C-Reactive Protein and Cardiovascular Disease Across Countries and Ethnicities

Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.