Healsens - Discover your health risks, get insights for longevity | Product Hunt
Cholesterol pakket ( Cholesterol totaal, HDL, LDL, Triglyceriden)·
€25 -

Bestel eenvoudig met de Healsens-app! Bekijk uw resultaten direct in de app, verkregen via onze partnerlaboratoria.

Order with Healsens App
Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.

App Store
Google Play
hdl-cholesterol waarde

Dietetische strategieën die gericht zijn op het verlagen van het niveau van slecht LDL-cholesterol, kunnen een negatieve invloed hebben op de HDL-cholesterolwaarde. Dit is helaas een veelvoorkomend fenomeen. Daarom bestaan er verschillende klinische strategieën voor de behandeling van atherosclerose door het verhogen van de waarden van goed HDL-cholesterol. Laten we deze strategieën eens bekijken en ook onderzoeken welke voedingsmiddelen hierbij kunnen helpen.Het monitoren van de hdl-cholesterol waarde is cruciaal bij het evalueren van de effectiviteit van deze dieetstrategieën voor een gebalanceerd cholesterolgehalte.

Dit artikel is voor het laatst beoordeeld door Svetlana Baloban, Healsens, op 8 december 2023. Dit artikel is voor het laatst gewijzigd op 7 december 2023.

Hoe beïnvloedt HDL-cholesterol hartziekten?

We hebben al herhaaldelijk benadrukt hoe belangrijk een gezond lipidengehalte is, vooral als u in de toekomst atherosclerose, ischemische hartziekte en beroertes wilt voorkomen. Maar waarom hebben we ervoor gekozen ons specifiek te richten op het goede HDL-cholesterol? Laten we beginnen met cijfers.

In prospectieve epidemiologische onderzoeken wordt elk stijgend HDL-niveau van 1 mg/dL geassocieerd met een 2-3% vermindering van het risico op ischemische hartziekte1. Dit staat los van het niveau van het slechte LDL-cholesterol en triglyceriden. Dit komt door het vermogen van HDL-cholesterol om cholesterol terug te transporteren. Laten we eens kijken wat dit betekent.

Het terugtransport van cholesterol is het proces waarbij cholesterol van de wanden van slagaders terug naar de lever wordt vervoerd om uit het lichaam te worden verwijderd. Dit helpt het aantal plaques op de vaatwanden te verminderen en atherosclerose om te keren. Niet verrassend toonde het Framingham Heart Study aan dat mensen met de hoogste HDL-niveaus het laagste risico op hartziekten hebben2.

GERELATEERDE ARTIKELEN

De gezonde HDL-cholesterolwaarde

In de richtlijnen van het Adult Treatment Panel III (ATP III) is de drempelwaarde voor hdl-cholesterol bij gezonde personen verhoogd naar niet minder dan 40 mg/dL voor mannen en naar 50 mg/dL voor vrouwen3. Over het algemeen werden de volgende aanbevelingen gegeven:

<40 mg/dLLage hdl-cholesterol waarde
≥60 mg/dLHoge hdl-cholesterol waarde

Er zijn verschillende factoren die leiden tot een lage hdl-cholesterol waarde, namelijk:

 • Overgewicht en obesitas
 • Verhoogde triglycerideniveau’s
 • Gebrek aan lichamelijke activiteit
 • Roken van sigaretten
 • Zeer hoge koolhydraatinname (>60% van de totale energie-inname)
 • Type 2 diabetes
 • Sommige medicijnen (bètablokkers, anabole steroïden, progestagenen)
 • Genetische factoren.

In onze vorige artikelen hebben we gesproken over manieren om het slechte cholesterol te verlagen. Nu is het tijd om te praten over hoe u uw goede hdl-cholesterol waarde kunt verhogen. Laten we beginnen met het bespreken van medicamenteuze behandelingen.

Hoe uw goede HDL-cholesterolwaarde verhogen?

Behandeling met medicijnen

Nicotinezuur

Een van de meest gebruikte medicijnen om het HDL-niveau te verhogen, is nicotinezuur of niacine. Het wordt aangenomen dat niacine het risico op hart- en vaatziekten vermindert door het LDL-cholesterol te verlagen en het HDL-cholesterol te verhogen. Daarom wordt niacine vaak aanbevolen voor patiënten met een lage HDL-cholesterolwaarde. In één onderzoek werd gemeld dat niacine het HDL-niveau met 25–35% kan verhogen bij gebruik van de hoogste doses 4. Bovendien, als we kijken naar de situatie van atherogene dyslipidemie, tonen onderzoeken een sterke neiging tot het verminderen van het risico op ischemische hartziekte (IHZ). Herinner u dat atherogene dyslipidemie wordt gekenmerkt door een laag niveau van high-density lipoproteïne (HDL), een hoog triglyceridengehalte en een hoog aantal low-density lipoproteïnen (LDL).

Ondanks het duidelijke vermogen van niacine om HDL-niveaus te verhogen en LDL te verlagen, is niet alles zo rooskleurig. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat niacine ernstige bijwerkingen kan veroorzaken. Zo werd bij deelnemers die niacinetabletten/laropiprant kregen, een toename van 55% in diabetescontrolestoornissen waargenomen, die als ernstig werden beschouwd.

Ezetimibe

Een ander medicijn dat het omgekeerde transport van cholesterol beïnvloedt, is ezetimibe. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ezetimibe het omgekeerde transport van cholesterol door macrofagen bij hamsters versterkt. Maar net als bij niacine is niet aangetoond dat ezetimibe als primaire behandeling de uitkomsten voor patiënten verbetert.

Het onderzoek naar ezetimibe en simvastatine, ENHANCE genaamd, was opgezet om te laten zien dat ezetimibe de groei van vetophopingen in de slagaders kan verminderen 5. Patiënten met genetisch hoog cholesterol kregen alleen statines of ezetimibe plus simvastatine. Vervolgens maten artsen het LDL-cholesterolgehalte en onderzochten zij de slagaders om de groei van vetophopingen te meten.

Als gevolg daarvan daalde het LDL-cholesterol meer bij de combinatietherapie, maar dit verbeterde de toestand van de slagaders niet. Feitelijk nam de intima-media dikte na 2 jaar therapie meer toe in de groep ezetimibe/simvastatine. Het is echter vermeldenswaardig dat patiënten met een hoog cholesterol vanwege genetische factoren mogelijk niet representatief zijn voor de gehele populatie.

Desondanks worden momenteel verdere onderzoeken uitgevoerd naar deze medicijnen. De resultaten zullen artsen helpen beoordelen of deze medicijnen een effectieve behandeling zijn voor atherosclerose. Hoe dan ook, voor mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes, metabool syndroom of een familiegeschiedenis van hart- en vaatziekten, is het raadzaam om met een cardioloog te overleggen over de mogelijkheden van medicamenteuze interventie.

Voeding om uw HDL-cholesterolwaarde te verhogen

Een van de meest intrigerende onderzoeksgebieden op het gebied van atherosclerose en hartziekten is dieetinterventie. De meeste artsen zijn het erover eens dat dieet een van de meest effectieve manieren is om atherosclerose te voorkomen. Dit geldt ook andersom. Aanvullend onderzoek bevestigt dat het westerse dieet, met veel vlees, olie en zuivelproducten, een grote rol speelt in een hoog sterftecijfer door hart- en vaatziekten.

Een van de meest voorkomende dieetinterventies is het consumeren van vis. Dit komt voornamelijk omdat vis wordt geassocieerd met een verbeterde verhouding tussen omega-3 en omega-6 en de gezondheid van het hart- en vaatstelsel. Samenvattende gegevens over voedingsfactoren tonen aan dat de consumptie van verzadigde vetzuren het goede HDL-cholesterol verhoogt zonder het slechte LDL-cholesterol te verhogen 6.

Andere onderzoekers hebben dit idee verder ontwikkeld en hebbenVolg ons op zelfs geprobeerd om hart- en vaatziekten om te keren met behulp van dieetinterventies.

Volg ons op Facebook|| Instagram || Telegram || Youtube

Invloed van plantaardige voeding op uw HDL-cholesterolwaarde

Groenten en een veganistisch dieet spelen een grote rol bij het normaliseren van het lipidenprofiel en het voorkomen van atherosclerose. De American Heart Association heeft specifieke voedingsrichtlijnen uitgegeven ter preventie van hart- en vaatziekten:

 • Eet dagelijks gevarieerde porties fruit en groenten. Donkergroene, donkeroranje of gele vruchten en groenten zijn bijzonder voedzaam. Voorbeelden hiervan zijn spinazie, wortelen, perziken en bessen.
 • Eet dagelijks gevarieerde graanproducten.
 • Voeg volle granen toe, die veel vezels en voedingsstoffen bevatten. Voorbeelden van volle granen zijn haver, volkorenbrood en zilvervliesrijst.
 • Eet minstens 2 keer per week vis. Vette vis, die omega-3 vetzuren bevat, is het beste voor uw hart. Voorbeelden hiervan zijn tonijn, zalm, makreel, forel, haring en sardines.

Bovendien tonen onderzoeken aan dat een plantaardig dieet kan helpen bij het regresseren van vernauwingen. Zo werden gedurende vijf jaar 22 patiënten met ernstige ischemische hartziekte gevolgd. Echter, we moeten in gedachten houden dat dit onderzoek geen controlegroep had. Alle deelnemers waren vrijwilligers die geïnteresseerd waren in het volgen van een plantaardig dieet.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in het Atherosclerosis Journal, toonde aan dat groene bladgroenten helpen bij het herstel van een gezonde endotheliale functie.

Een ander positief effect van plantaardige diëten op onze gezondheid is hun invloed op de darmmicrobiota. Het is ontdekt dat de darmflora bijdraagt aan een goede gezondheid, zoals verbeterde spijsvertering, opname, vitaminesynthese en het verminderen van gasvorming. Wat we eten, vormt onze eigen darmflora. Een recente publicatie in het New England Journal of Medicine toont aan dat choline, aanwezig in eieren, gevogelte, zuivelproducten en vis, het giftige TMAO produceert, net als carnitine in rood vlees, wat een negatieve invloed heeft op de darmflora 7. Dit verklaart nog meer de beschermende rol van planten tegen hartziekten.

Maar met welke veranderingen in uw dieet kunt u echt invloed uitoefenen op uw HDL-cholesterolwaarde? Laten we daarvoor eens naar onderzoeken kijken.

Interessant feit

De ervaring van Noorwegen tussen 1938 en 1948 toonde een nauwe relatie aan tussen de sterfte door hart- en vaatziekten en veranderingen in vetinname in de vorm van olie, melk, kaas en eieren. Tijdens de periode van 1940 tot 1945 werd Noorwegen bezet door Duitsland en de Duitse bezettingstroepen confisqueerden hun vee. Hierdoor werden de Noren beperkt in hun voeding en stapten ze over op een plantaardig dieet. Ook consumeerden Noren in die periode 20% minder calorieën dan in vredige tijden. De consumptie van suiker verminderde ook, terwijl de consumptie van vis met 200% toenam. Dit resulteerde in een sterke daling van sterfgevallen door beroertes en hartaanvallen. Echter, zodra de Tweede Wereldoorlog eindigde en Noren weer dierlijke producten gingen eten, steeg hun sterftecijfer door hart- en vaatziekten weer.

Mandelen en Noten

De effecten van amandelen zijn goed gedocumenteerd in systematische reviews en meta-analyses van klinische onderzoeken. Een portie van 100 gram amandelen bevat ongeveer 50 gram gezonde vetten, waarvan de meeste (40 gram) enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn, evenals 4 gram verzadigde vetten. Amandelen zijn ook rijk aan verschillende mineralen en vitaminen zoals calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, mangaan, thiamine, riboflavine, niacine en vitamine E.

Een klinisch onderzoek bij mensen met aanvankelijk lage niveaus van HDL-cholesterol toonde aan dat een lage dosis amandelen (10 g / dag) het HDL-cholesterolniveau kan verhogen. Hierbij kregen patiënten dagelijks slechts 10 g amandelen voorgeschreven. De amandelen waren vooraf geweekt en ‘s ochtends gepeld voordat ze werden geconsumeerd. Lipidenprofielmetingen werden na 6 en 12 weken gecontroleerd. Als resultaat bleek het HDL-cholesterol 12-16% hoger te zijn dan aanvankelijk8.

Verschillende andere onderzoeken hebben aangetoond dat amandelen niet alleen de niveaus van HDL-cholesterol ondersteunen, maar ook het LDL-cholesterol verlagen, dat bekend staat als een risicofactor voor hartziekten9. Onderzoek in Nieuw-Zeeland naar de invloed van amandelen en hazelnoten in verschillende vormen (fijngehakt, gesneden en heel) op de HDL-niveaus, toonde een significant verlaagde LDL-niveaus samen met een verhoogd HDL-niveau10. Het eten van hele noten resulteerde in de beste resultaten van alle gepresenteerde vormen.

Wat walnoten betreft, hebben ze geen effect aangetoond op de HDL-cholesterolniveaus11. Tegelijkertijd verlaagden walnoten het totale cholesterol- en LDL-cholesterolniveau12.

Olijfolie

Olijfolie bevat een grote hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetzuren, evenals vitaminen, mineralen en polyfenolen. Het effect van olijfolie op de gezondheid, vooral als onderdeel van het mediterrane dieet, is onderwerp geweest van veel onderzoek. Er wordt gesproken over de antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen en de verbetering van endotheliale disfunctie en het lipidenprofiel. De meeste studies toonden aan dat extra vierge olijfolie bijna 50% verhoging van het HDL-cholesterolniveau opleverde. Deelnemers aan onderzoeken kregen dagelijks een dosis van 25 ml olijfolie. Het positieve effect van olijfolie was sterker bij deelnemers met het metabool syndroom of andere chronische aandoeningen/ziekten13.

Avocado

Avocado’s zijn een rijke bron van enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat 0,5 – 1 avocado per dag het lipidenprofiel in het bloed verbeterde14. Sommige studies toonden zowel een verlaging van het LDL-cholesterol als triglyceriden, evenals een verhoging van het HDL-cholesterol. Andere studies toonden alleen een daling van het triglyceridengehalte. Echter, al deze onderzoeken omvatten een klein aantal mensen. Hopelijk zullen er in de nabije toekomst grotere en langdurige studies worden uitgevoerd.

Bovendien laten sommige onderzoeken zien dat avocado’s naast hun effect op cholesterol een breed scala aan andere voedingsstoffen en fytochemicaliën bevatten die voordelen kunnen hebben voor vaatgezondheid buiten het cholesterol. Met name kalium en luteïne in avocado’s kunnen helpen bij het normaliseren van de bloeddruk en het controleren van oxidatieve/inflammatoire stress15. Het toevoegen van avocado aan salades of salsa kan de biobeschikbaarheid van carotenoïden aanzienlijk verhogen, wat de potentiële gezondheidsvoordelen kan vergroten. Gezien al deze factoren lijkt het toevoegen van avocado aan uw dieet zeer redelijk.

Eieren

Eieren zijn een bron van cholesterol en choline en kunnen de lipideconcentraties in het bloed beïnvloeden. Voor gezonde mensen leidt het eten van maximaal 3 eieren per dag tot over het algemeen positieve effecten op biomarkers die verband houden met het risico op hart- en vaatziekten161718. Bij mensen steeg het HDL-cholesterol, terwijl de verhouding van cholesterol tot high-density lipoproteïne daalde. Maar hoe zit het met mensen met een ongezond lipidenprofiel?

In een onderzoek werden 28 mannen tussen 40 en 70 jaar met overgewicht onderzocht om het effect van eiercholesterol op hun dieet te beoordelen. Achttien patiënten werden geclassificeerd als zijnde metabool syndroom (MetS). Alle mannen volgden een koolhydraatbeperkt dieet tijdens het onderzoek. Deelnemers werden willekeurig verdeeld in een groep die 3 eieren per dag consumeerde (640 mg/dag extra voedingscholesterol) of een groep zonder eieren. Deze groep kreeg een equivalent van een eivervanger (0 dieetcholesterol). Als resultaat bleek dat de groep die eieren consumeerde, een stijging van HDL-cholesterol vertoonde van 1,23 +/- 0,39 naar 1,47 +/- 0,38 mmol/L19.

Aërobe Oefeningen

Hoewel voeding misschien wel de belangrijkste levensstijlfactor is bij het stimuleren van het omgekeerde transport van cholesterol, zijn er gemengde bewijzen dat regelmatige aërobe oefeningen de capaciteit voor cholesterolafvoer verbeteren. Tegelijkertijd tonen recente onderzoeken aan dat om een positief effect te verkrijgen, de drempel van oefeningen moet worden overschreden20. Over het algemeen vormen oefeningen echter een potentieel therapeutische benadering voor het verbeteren van de HDL-functie. Voorlopige gegevens laten zien dat lichamelijke oefeningen de antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen van HDL verbeteren.

HDL-gezondheidsbalans met Healsens

Ontgrendel het potentieel van je gezondheidsreis door naadloos je HDL-bloedtestresultaten in de Healsens-app te integreren. Dit gepersonaliseerde platform vergemakkelijkt niet alleen een helder begrip van je huidige status, maar stelt je ook in staat om op natuurlijke wijze je HDL-niveaus in de tijd te verbeteren en te monitoren. “HDL-gezondheidsbalans met Healsens” nodigt je uit voor een welzijnsexpeditie, waar geïnformeerde keuzes en gepersonaliseerde plannen leiden tot blijvende verbeteringen.

Als u geïnteresseerd bent om uw HDL-niveau te controleren, kunt u eenvoudig een bloedtestkit kopen bij Healsens.

 1. Download de Healsens-app vanuit de Google Play Store of de App Store, afhankelijk van uw apparaat.
 2. Voltooi het registratieproces in de app.
 3. Ga naar de pagina “Profile” via het onderste menu van de applicatie.
 4. Tik op de test die je nodig hebt – “Lijst van beschikbare tests
 5. Vind het Cholesterol Pack en tik op de knop “Toevoegen aan winkelwagen“. Ga verder met het bestelproces.

» Ontdek hoe u uw gezondheid kunt controleren en verbeteren met het preventieve check-up plan van Healsens.

Opmerking

Als u uw HDL-niveau wilt beoordelen maar niet in Nederland verblijft of een ander laboratorium heeft gekozen, kan Healsens uw bloedtestresultaten niet uploaden. Desondanks kunt u de vereiste tests uitvoeren bij elk laboratorium in uw land en de verkregen resultaten handmatig in de applicatie invoeren. Healsens biedt u bovendien extra mogelijkheden om uw bloedtestresultaten op natuurlijke wijze te normaliseren. Bovendien krijgt u volledige toegang om uw gezondheidsrisicobeoordeling te onderzoeken op basis van de verstrekte gegevens.

Unlock your health insights with our smart data analysis – the Free Health Tracker app, your reliable medical record!

Drastically reduce the time to detect chronic diseases & inspire healthy habitsVERDER LEZEN
BRON:
 1. Beyond Statins: Emerging Evidence for HDL-Increasing Therapies and Diet in Treating Cardiovascular Disease
 2. High-density lipoprotein cholesterol and cardiovascular disease. Four prospective American studies
 3. ATP III Report on High Blood Cholesterol
 4. Beyond Statins: Emerging Evidence for HDL-Increasing Therapies and Diet in Treating Cardiovascular Disease
 5. Beyond Statins: Emerging Evidence for HDL-Increasing Therapies and Diet in Treating Cardiovascular Disease
 6. Which Nutritional Factors Are Good for HDL?
 7. What about HDL cholesterol?
 8. Dietary Almonds Increase Serum HDL Cholesterol in Coronary Artery Disease Patients in a Randomized Controlled Trial
 9. Almonds and Cardiovascular Health: A Review
 10. Effects of regular consumption of different forms of almonds and hazelnuts on acceptance and blood lipids
 11. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review
 12. Moderate walnut consumption improved lipid profile, steroid hormones and inflammation in trained elderly men: a pilot study with a randomized controlled trial
 13. Network Meta-Analysis of Metabolic Effects of Olive-Oil in Humans Shows the Importance of Olive Oil Consumption With Moderate Polyphenol Levels as Part of the Mediterranean Diet
 14. Hass Avocado Composition and Potential Health Effects
 15. Hass Avocado Composition and Potential Health Effects
 16. Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population
 17. High-density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults
 18. Egg consumption and high-density-lipoprotein cholesterol
 19. Egg consumption and high-density-lipoprotein cholesterol
 20. Effects of exercise on HDL functionality

Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.