Healsens - Discover your health risks, get insights for longevity | Product Hunt
Vitamine D 25-OH·
€35 -

Bestel eenvoudig met de Healsens-app! Bekijk uw resultaten direct in de app, verkregen via onze partnerlaboratoria.

Order with Healsens App
Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.

App Store
Google Play

Functie Vitamine D: Algehele Gezondheid

vitamine D

Moderne boeken over welzijn vermelden vaak vitamine D. Het wordt vaak het algehele gezondheidshormoon genoemd1. En dat is logisch! De functie van vitamine D is het helpen voorkomen van chronische ziekten en heeft invloed op de algemene levensduur van mensen. Ondertussen heeft bijna 50% van de wereldbevolking een tekort aan vitamine D. Ongeveer 1 miljard mensen wereldwijd, van alle etnische groepen en leeftijdsgroepen, hebben een tekort. Dat is waarom het handhaven van het optimale niveau van vitaal belang is voor uw gezondheid.

Dit artikel is voor het laatst beoordeeld door Svetlana Baloban, Healsens, op 12 maart 2020.. Dit artikel is voor het laatst gewijzigd op 10 februari 2020.

Waar vitamine D uniek in is, is dat we het niet alleen uit voedsel halen, maar het ook in ons lichaam kunnen aanmaken door blootstelling aan zonlicht. Het speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van botten en daarom kan een tekort leiden tot rachitis bij kinderen en bij volwassenen tot malacosteon (verzachting van botten) en osteoporose (botverlies). Maar de rol van deze vitamine beperkt zich niet tot deze functie.

Wat is de Functie van Vitamine D?

Recente studies hebben aangetoond dat voldoende vitamine D ook geassocieerd is met lagere risico’s op het krijgen van diabetes mellitus, multipele sclerose, hart- en vaatziekten2 en tuberculose3.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Bovendien is het van vitaal belang voor een gezond immuunsysteem4. Zonder voldoende hoeveelheid ervan kunnen onze immuuncellen niet goed reageren op bedreigingen, waardoor ons lichaam vatbaarder wordt voor infecties. Bovendien beïnvloedt vitamine D zowel aangeboren als verworven immuniteit.

Het is de moeite waard te vermelden dat vitamine D een anti-kankereffect heeft voor verschillende soorten kanker5. Opkomend onderzoek ondersteunt de mogelijke rol ervan tegen kanker, breuken en vallen, auto-immuunziekten6, griep, type 2 diabetes en depressie. Daarom hebben veel zorgverleners hun aanbevelingen voor vitamine D-suppletie verhoogd tot minstens 1000 IE7. Zo toonde een meta-analyse gepubliceerd in 2007 aan dat deze suppletie significant geassocieerd werd met een aanzienlijk verminderde mortaliteit.

Tot nu toe hebben we bewijs ontvangen van een verhoogd risico op prostaat- en baarmoederkanker, slokdarm-, maag- en alvleesklierkanker, blaas- en nierkanker, de ziekte van Hodgkin en non-Hodgkin-lymfoom veroorzaakt door een tekort aan vitamine D.

Het is opmerkelijk dat gerandomiseerd dubbelblind onderzoek een significante afname van 60% in het algemene oncologische risico laat zien bij postmenopauzale vrouwen die gedurende 4 jaar werden behandeld met vitamine D en calcium, in tegenstelling tot degenen die een placebo-behandeling kregen8. De studies tonen aan dat de optimale 25 (OH) D in bloedserum voor kankerpreventie 40-60 ng/mL (100-150 nmoles/L) is.

Bovendien worden lagere niveaus van vitamine D aangepast voor BMI ook geassocieerd met een verhoogd risico op hypertensie9. Daarom wordt, gezien de relatief veilige en goedkope route van vitamine D-suppletie, in sommige studies aanbevolen om vitamine D voor te schrijven aan hypertensieve patiënten die onder de streefwaarde vallen.

Chronische vermoeidheid en een sombere stemming kunnen ook worden veroorzaakt door een tekort aan vitamine D. Bovendien wordt spierzwakte beschouwd als een duidelijke indicator van een klinisch tekort. Klinische symptomen van spierdeficiëntie zijn zwakte van de proximale spieren, diffuse spierpijn en evenwichtsstoornissen. Het vermindert ook leeftijdsgerelateerde en algemene ontstekingen, wat van cruciaal belang is voor het behoud van cognitieve functies.

Volg ons op Facebook|| Instagram || Telegram || Youtube

Hoe vitamine D-niveaus meten

Uw vitamine D kan worden getest met een bloedtest die het gehalte ervan meet (25-OH vitamine D). 25(OH)D is het belangrijkste metaboliet van vitamine D in het bloed. De twee belangrijkste vormen van 25(OH)D zijn cholecalciferol (D3) en ergocalciferol (D2). D3 wordt voornamelijk gevormd in uw huid onder invloed van ultraviolette straling, terwijl de bron van D2 voedsel is. Opvallend is dat de concentratie van 25(OH)D bestaat uit deze twee componenten, en beide vormen worden equimolair gemeten. 25(OH)D wordt beschouwd als de beste indicator van vitamine D in uw lichaam. In de Healsens-app kunt u 25-OH vitamine D-tests doen om uw vitamine D-niveaus te controleren. Voor deze test wordt veneus bloed afgenomen en u kunt de resultaten binnen enkele dagen krijgen.

Zonneblootstelling en de functie van vitamine D

Zoals hierboven vermeld, kunt u voldoende vitamine D krijgen door dagelijkse blootstelling aan de zon. Dit gebeurt omdat zonlicht ons lichaam in staat stelt het uit cholesterol te synthetiseren. Om dit effect te bereiken, raden sommige wetenschappers aan ongeveer een derde van uw huid aan de zon bloot te stellen. Dit betekent dat voor de meeste mensen met een lichte huid, het dragen van een T-shirt en shorts gedurende 10-30 minuten drie keer per week tijdens de zomer voldoende zal zijn10. Mensen met een donkerdere huid hebben mogelijk iets langer nodig dan dit.

Een Koreaanse studie bevestigde echter niet de effectiviteit van dit advies. Het experiment betrof Koreaanse volwassenen in de leeftijd van 20-49 jaar met serum 25-hydroxyvitamine D (25[OH]D)-niveaus van < 20 ng/mL11.

De resultaten toonden aan dat de groep die aan zonlicht werd blootgesteld een lichte toename van het serum 25(OH)D-niveau vertoonde. De groep met zonblootstelling had zonlichtblootstelling op 20% tot 30% van hun lichaamsoppervlak gedurende 30-60 minuten per dag, 3 keer per week tijdens het zomerseizoen.

Functie vitamine D

Laten we eens kijken hoeveel vitamine D verkregen kan worden door zonnebaden. Een Noors onderzoek ontdekte dat 30 minuten blootstelling aan de middagzon gedurende de hele huid in de zomer gelijk staat aan het oraal innemen van 10.000-20.000 IE vitamine D12. Tegelijkertijd zijn de vitamine D-niveaus in de winter 10 tot 100% lager dan in de zomer. Dat betekent dat mensen in Noorwegen tussen oktober en maart geen vitamine D uit zonlicht kunnen halen.

Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op uw vermogen om vitamine D uit zonlicht te produceren. Ten eerste hangt het af van hoe gevoelig uw huid is voor zonlicht. Andere factoren zijn het tijdstip van de dag, uw huidskleur en hoe ver u van de evenaar af woont. Ten tweede moet rekening worden gehouden met hoeveel huid u blootstelt aan zonlicht en of u zonnebrandcrème draagt.

Laat ons eens kijken of zonnebrandcrème de productie van vitamine D vermindert

Aangezien we zonnebrandcrème hebben genoemd, laten we eens kijken hoe het van invloed is op vitamine D. Sommige studies schatten dat zonnebrandcrème met SPF 30 of meer de productie van vitamine D in het lichaam met ongeveer 95–98% vermindert13. Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat het dragen van zonnebrandcrème slechts een kleine invloed heeft op uw bloedspiegels tijdens de zomer141516. Mogelijk zijn de uiteenlopende resultaten gerelateerd aan verschillende factoren en de duur van de experimenten. Een andere mogelijke verklaring is dat zelfs als u zonnebrandcrème draagt, een langer verblijf in de zon voldoende vitamine D kan produceren. Hoe dan ook, het effect van zonnebrandmiddelen op circulerende vitamine D-niveaus blijft een discussiepunt.

Concluderend, om het dilemma van zonnebrandmiddelen op te lossen, kunt u proberen de eerste 10–30 minuten zonder zonnebrandcrème te gaan. Deze periode moet afhangen van hoe gevoelig uw huid is voor zonlicht. En daarna moet u zonnebrandcrème aanbrengen voordat u gaat verbranden.

» Ontdek alles over wat uw cholesterolresultaten betekenen.

Nauwkeurige test voor uw vitamine D-status

De meest effectieve benadering om uw vitamine D-niveaus te evalueren, is via bloedanalysetests. Het begrijpen van deze niveaus is cruciaal om verschillende gezondheidsredenen, en regelmatige bloedtesten bieden nauwkeurige inzichten in uw vitamine D-status. Healsens biedt niet alleen een handige optie om uw bloedanalyse te bestellen, maar stelt u ook in staat om de resultaten effectief te interpreteren en erop te reageren. Het is belangrijk op te merken dat een enkele test mogelijk geen volledig begrip van uw algehele gezondheid biedt. Als uw resultaten een tekort laten zien, raadpleeg dan uw zorgverlener voor gepersonaliseerde vervolgbegeleiding. Het handhaven van een goed functionerend immuunsysteem vereist het aanpakken van levensstijlfactoren die verband houden met uw vitamine D-niveaus, en Healsens kan u helpen bij het opstellen van een op maat gemaakt Healsens Health Plan op basis van uw resultaten.

Als u geïnteresseerd bent om uw vitamine D-niveau te controleren, kunt u eenvoudig een bloedtestkit kopen bij Healsens.

 1. Download de Healsens-app vanuit de Google Play Store of de App Store, afhankelijk van uw apparaat.
 2. Voltooi het registratieproces in de app.
 3. Ga naar de pagina “Profile” via het onderste menu van de applicatie.
 4. Tik op de test die u nodig hebt – “Lijst van beschikbare tests
 5. Vind het Cholesterol Pack en tik op de knop “Toevoegen aan winkelwagen“. Ga verder met het bestelproces.

» Ontdek hoe u uw gezondheid kunt controleren en verbeteren met het preventieve check-up plan van Healsens.

Opmerking

Als u uw vitamine D wilt beoordelen maar niet in Nederland verblijft of een ander laboratorium heeft gekozen, kan Healsens uw bloedtestresultaten niet uploaden. Desondanks kunt u de vereiste tests uitvoeren bij elk laboratorium in uw land en de verkregen resultaten handmatig in de applicatie invoeren. Healsens biedt u bovendien extra mogelijkheden om uw bloedtestresultaten op natuurlijke wijze te normaliseren. Bovendien krijgt u volledige toegang om uw gezondheidsrisicobeoordeling te onderzoeken op basis van de verstrekte gegevens.

Unlock your health insights with our smart data analysis – the Free Health Tracker app, your reliable medical record!

Drastically reduce the time to detect chronic diseases & inspire healthy habitsVERDER LEZEN
BRON:
 1. Vitamin D and Chronic Diseases
 2. Vitamin D in Cardiovascular Disease
 3. Vitamin D deficiency and the risk of tuberculosis: a meta-analysis
 4. Vitamin D and the Immune System
 5. The Role of Vitamin D in Cancer Prevention
 6. Control of autoimmune diseases by the vitamin D endocrine system
 7. Vitamin D: The “sunshine” vitamin
 8. Vitamin D and Calcium Insufficiency-Related Chronic Diseases: an Emerging World-Wide Public Health Problem
 9. Vitamin D status and arterial hypertension: a systematic review

 10. Recommended summer sunlight exposure levels can produce sufficient (> or =20 ng ml(-1)) but not the proposed optimal (> or =32 ng ml(-1)) 25(OH)D levels at UK latitudes
 11. Can Current Recommendations on Sun Exposure Sufficiently Increase Serum Vitamin D Level?: One-Month Randomized Clinical Trial
 12. Sun and sun beds: inducers of vitamin D and skin cancer
 13. Sun and sun beds: inducers of vitamin D and skin cancer
 14. The effect of regular sunscreen use on vitamin D levels in an Australian population. Results of a randomized controlled trial
 15. Clinically prescribed sunscreen (sun protection factor 15) does not decrease serum vitamin D concentration sufficiently either to induce changes in parathyroid function or in metabolic markers
 16. Sunscreens block cutaneous vitamin D production with only a minimal effect on circulating 25-hydroxyvitamin D

Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.