Healsens - Discover your health risks, get insights for longevity | Product Hunt
Cholesterol pakket ( Cholesterol totaal, HDL, LDL, Triglyceriden)·
€25 -

Bestel eenvoudig met de Healsens-app! Bekijk uw resultaten direct in de app, verkregen via onze partnerlaboratoria.

Order with Healsens App
Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.

App Store
Google Play

Voor Wie Wordt Het Controleren Van Het Lipidenprofiel Aanbevolen?

LIPIDENPROFIEL

Het detecteren van eventuele problemen met de bloedvaten voordat ze leiden tot een catastrofe is levensreddend. Dit is wat we vroege detectie noemen – het primaire doel van het creëren van ons platform. Volgens schattingen van de WHO zijn er in 2019 wereldwijd 17,9 miljoen mensen overleden aan cardiovasculaire aandoeningen, wat neerkomt op 32% van alle wereldwijde sterfgevallen1. Van deze sterfgevallen was 85% het gevolg van een hartaanval of beroerte. In meer dan de helft van deze gevallen waren de ziekten klinisch stil. Tot op de dag van overlijden door een hartaanval voelden zij geen pijn op de borst of enige hartritmestoornis die zou kunnen wijzen op hartproblemen. In Nederland was hart- en vaatziekte in 2019 de belangrijkste oorzaak van overlijden, waarbij 24.6% van alle sterfgevallen werd veroorzaakt door hart- en vaatziekten2. Gelukkig kunnen veel van deze tragedies worden voorkomen door het bestaan van enkele eenvoudige, veilige en betaalbare laboratoriumtests. Deze tests kunnen cardiovasculaire aandoeningen detecteren lang voordat ze resulteren in een hartaanval of beroerte. Het is mogelijk om vrijwel elke aandoening te voorkomen wanneer deze vroegtijdig wordt ontdekt. In dit artikel zullen we praten over het monitoren en behouden van gezonde lipidenniveaus en waarom een lipidenprofiel belangrijk is voor het behoud van een goede gezondheid. Een lipidenprofiel bloedtest helpt bij het beoordelen van de vier belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten: het totaal cholesterolgehalte, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en triglyceriden.

Dit artikel is voor het laatst beoordeeld door Svetlana Baloban, Healsens, op 4 januari 2022. Dit artikel is voor het laatst gewijzigd op 16 mei 2023.

Veel tragedies kunnen worden voorkomen dankzij het bestaan van een paar eenvoudige, veilige en betaalbare laboratoriumtests, waaronder het lipidenprofiel. Met behulp van deze tests kunnen hart- en vaatziekten worden gedetecteerd lang voordat ze leiden tot een hartaanval of beroerte. Het is belangrijk om te ontdekken wanneer het nog mogelijk is om vrijwel elke aandoening te voorkomen. Gelukkig zijn er voor het ondergaan van de aanbevolen medische tests geen grote kosten, doktersrecepten of toestemming nodig.

Een effectief programma voor vroegtijdige diagnose omvat verschillende bloedtests, zoals het meten van homocysteïneniveaus en CRP-laboratoriumtests, evenals radiologische methoden, zoals een calciumscore en coronaire echografie. Deze kunnen worden toegevoegd aan uw Preventieve Geneeskunde gezondheidschecklist.

Volgens de American Heart Association wordt aanbevolen dat iedereen ouder dan 20 jaar een lipidenspiegel bloedtest ondergaat, zodat ze hun niveaus kennen en indien nodig actie kunnen ondernemen. Het National Cholesterol Education Program (NCEP) adviseert volwassenen om elke 5 jaar hun cholesterol te laten controleren3.

Definitie van Cholesterol

Cholesterol is de vorm van vet die we nodig hebben om de buitenmembraan van onze lichaamscellen stabiel te maken. Echter, artsen hebben al vele jaren opgemerkt dat mensen met hoge cholesterolniveaus vaker lijden aan hart- en vaatziekten.

In feite is onlangs ontdekt dat verschillende vormen van cholesterol (“goed” en “slecht” cholesterol) ook een rol spelen. Hoge niveaus van totaal cholesterol, hoge niveaus van slecht cholesterol of lage niveaus van goed cholesterol hebben een negatieve invloed op het cardiovasculaire systeem. Zo kan LDL of “slecht” cholesterol zich hechten aan de wanden van bloedvaten. Gedurende vele jaren kan dit een belangrijke factor zijn bij de obstructie van slagaders en meer specifiek bij het verharden van de slagaders, het proces dat bekend staat als atherosclerose.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Vernauwde slagaders van het hart kunnen spontane bloedstolsels krijgen, wat leidt tot hartaanvallen en beroertes. En hoge niveaus van triglyceriden in het bloed worden in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten (CVD), hoewel de exacte reden hiervoor niet duidelijk is.

Het is belangrijk om preventieve richtlijnen te volgen voor een lipidenspiegel bloedtest, oftewel het lipidenprofiel, bij jongvolwassenen. Deze richtlijnen kunnen verschillen, maar experts zijn het erover eens dat het nodig is om jongvolwassenen te screenen die andere risicofactoren hebben voor coronaire hartziekten, zoals obesitas, roken, hoge bloeddruk, diabetes en een familiegeschiedenis.

Opvallend is dat minder dan de helft van de jongvolwassenen met deze risicofactoren geen cholesterol screening krijgt, hoewel tot een kwart van hen verhoogde cholesterolwaarden heeft4.

Wat is het advies voor het controleren van cholesterol in Nederland?

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) biedt richtlijnen voor het screenen en beheren van cholesterol. Volgens deze richtlijnen5:

Cholesterol screening: Het NHG adviseert cholesterol screening voor personen tussen de 40 en 75 jaar die een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. De risicofactoren die worden overwogen zijn leeftijd, geslacht, bloeddruk, rookstatus en de aanwezigheid van diabetes.

Frequentie van screening: Voor personen zonder bekende hart- en vaatziekten of diabetes stelt het NHG voor om elke 5 jaar cholesterol screening te laten uitvoeren. Echter, voor personen met aanvullende risicofactoren of een familiegeschiedenis van vroegtijdige hart- en vaatziekten kan vaker screenen noodzakelijk zijn.

Lipidenprofieltest: De aanbevolen test voor het beoordelen van cholesterolniveaus is een lipidenprofiel bloedtest. Deze test meet het totale cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en triglyceriden.

Het is belangrijk om te overleggen met een zorgprofessional of huisarts in Nederland voor persoonlijke aanbevelingen en begeleiding met betrekking tot cholesterol screening en beheer, omdat individuele factoren en medische geschiedenis invloed kunnen hebben op specifieke aanbevelingen.

Jongere personen (tot veertig jaar): cardiovasculair risico en behandelaanbevelingen

In Nederland wordt aanbevolen om bij het beoordelen van het risico op hart- en vaatziekten gebruik te maken van verschillende methoden, waaronder het LIPIDENPROFIEL, zoals de Relatief-risicotabel, cardiovasculaire-risicoleeftijd en het lifetime-cardiovasculair risico voor de leeftijd van veertig jaar6.

Bij jongere personen (tot veertig jaar) is het absolute tienjaarsrisico doorgaans laag. Daarom komen jongere mannen en vooral vrouwen, zelfs als ze meerdere risicofactoren hebben, op basis van hun tienjaarsrisico zelden in aanmerking voor (intensieve) leefstijladviezen of medicamenteuze behandelingen om hun risico te verlagen. Er zijn echter alternatieve methoden om het risico te beoordelen, zoals het berekenen van het relatieve risico ten opzichte van een leeftijdsgenoot met normale risicofactoren, of het gebruik van de ‘cardiovasculaire risicoleeftijd’ en het ‘lifetime-risico op hart- en vaatziekten’.

Resultaten van het lipidenprofiel

Niveaus van totaal cholesterol

Volgens de aanbevelingen van het Amerikaanse Nationale Cholesterol Onderwijsprogramma (NCEP) moet de concentratie van totaal cholesterol onder de 200 mg/dL (5.17 mmol/L) liggen. Het bereik van 200 tot 239 zal de bovengrens zijn, en alle getallen hoger dan 240 geven een risico op hart- en vaatziekten aan dat twee keer zo hoog is als het risico bij getallen lager dan 200. Als algemene regel geldt: hoe hoger de cholesterolniveaus, hoe hoger het risico op hart- en vaatziekten, hoewel cholesterol niet het enige risicofactor is. Er is echter nieuw wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het optimale totale cholesterolgehalte moet liggen tussen 160 en 180 mg/dL (4.6 mmol/L). Deze gegevens worden ondersteund door enig onderzoek waaruit blijkt dat het verlagen van het totale cholesterolgehalte tot deze niveaus het risico op cardiovasculaire gevallen kan verminderen. Als er problemen zijn gedetecteerd bij uw hartcomputertomografie (CT) of echografie van de halsslagaders, moet u uw totale cholesterolgehalte verlagen tot deze optimale niveaus.

Feit

Meer dan 102 miljoen volwassen Amerikanen (20 jaar of ouder) hebben totaal cholesterolniveaus van 200 mg/dL of hoger, wat boven gezonde niveaus ligt. Meer dan 35 miljoen van deze mensen hebben niveaus van 240 mg/dL of hoger, wat hen een hoog risico op hartziekten oplevert.

Resultaten van het lipidenprofiel voor cholesterol met lage dichtheid (LDL)

LDL staat voor lipoproteïnen met lage dichtheid. Het wordt soms het “slechte” cholesterol genoemd omdat een hoog LDL-niveau leidt tot de opbouw van cholesterol in de slagaders. Een teveel aan LDL, samen met andere stoffen, vormt plaque. De plaque hoopt zich op in de slagaders, dit wordt atherosclerose genoemd.

Om uw eigen optimale LDL-cholesterol te bepalen, moet u rekening houden met alle risicofactoren die hieronder worden vermeld:

Ernstige risicofactoren:

  • Gediagnosticeerde coronaire hartziekte
  • Diabetes
  • Cardiometabool syndroom
  • Coronaire arteriële calciumscore (calciumscore) lager dan het 75e percentiel voor uw leeftijd. Dit is een extra aanbeveling – het staat niet vermeld in NCEP.

Als u één of meer ernstige risicofactoren heeft, behoort u tot de groep met een hoog risico en is het tijd om te accepteren dat u uw LDL-C-niveaus moet verlagen.

NCEP beveelt aan dat het maximale niveau van LDL-cholesterol voor deze hoogrisicogroep 100 mg/dL (2.58 mmol/L) is.

Belangrijke risicofactoren:

  • Leeftijd: ouder dan 45 voor mannen en ouder dan 55 voor vrouwen
  • Roken
  • Gevallen van vroegtijdige hartziekte of cardiovasculaire ziekte bij naaste familieleden (ouders, broers/zussen of kinderen) (ouder dan 55 voor mannen of ouder dan 65 voor vrouwen)
  • Hoge bloeddruk (140/90 of hoger, of als medicijnen worden ingenomen om de bloeddruk te normaliseren)
  • HDL-niveaus lager dan 40
  • Calciumscore hoger dan het 25e percentiel (dit is een extra aanbeveling – het staat niet vermeld in NCEP).

Als u één of minder belangrijke risicofactoren heeft, moeten volgens NCEP uw LDL-niveaus lager zijn dan 160 mg/dL (4.14 mmol/L). Tegelijkertijd, als u 2 of meer risicofactoren heeft, moet u uw LDL-niveaus onder de 130 houden, en onder de 100 zou nog beter zijn. Mensen die tot de hoogrisicogroep behoren voor het krijgen van een hartaanval of beroerte, wordt aanbevolen om LDL-niveaus onder de 100 te houden. Sommige recente studies tonen positieve resultaten wanneer de getallen onder de 70 worden gehouden1.

Resultaten van het lipidenprofiel voor cholesterol met hoge dichtheid (HDL)

HDL (high-density lipoprotein), of “goed” cholesterol, absorbeert cholesterol en transporteert het terug naar de lever. De lever verwijdert het vervolgens uit het lichaam. Maar de antiatherogene eigenschappen van HDL-cholesterol eindigen daar niet. HDL-cholesterol heeft namelijk ook antioxidante eigenschappen en vertoont een ontstekingsremmend effect. Bovendien heeft HDL het vermogen om de opname van glucose door skeletspieren te verhogen en insulinesecretie door pancreatische bètacellen te stimuleren7.

Hoge niveaus van HDL-cholesterol kunnen dus het risico op hartziekten en beroertes verlagen. Een HDL-niveau lager dan 40 mg/dL (of 1.03 mmol/L) is de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Als het HDL-niveau hoger is dan 60 mg/dL, heeft cholesterol van dit type een barrièrefunctie.

Tegelijkertijd zijn HDL-niveaus onder de 40 mg/dL bij mannen en onder de 50 mg/dL bij vrouwen een symptoom van het metabool syndroom, wat op zijn beurt ook een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten.

Merk op dat er verschillende redenen zijn voor een laag HDL-cholesterol. Zo gaat type 2 diabetes vaak gepaard met een laag niveau van cholesterol met hoge dichtheid. Dit draagt bij aan het verhoogde cardiovasculaire risico dat gepaard gaat met deze aandoening. Bovendien zijn overgewicht, obesitas, roken, verhoogde triglyceriden (TG) en fysieke inactiviteit enkele van de belangrijkste factoren die leiden tot een laag HDL-niveau.

Wat betreft lichamelijke activiteit heeft recente meta-analyse enig inzicht gegeven in hoeveel lichaamsbeweging vereist is8. Een toename van de HDL-concentratie werd alleen waargenomen bij mensen die minstens 120 minuten per week trainden.

» Ontdek alles over wat jouw HDL-resultaten betekenen.

Resultaten van het lipidenprofiel voor triglyceriden

Triglyceriden zijn de belangrijkste indicatoren voor vetniveaus in het bloed. Een hoog gehalte aan triglyceriden in combinatie met lage HDL-niveaus wordt beschouwd als een kenmerk van het metabool syndroom. Vaak zijn hoge triglyceridengehaltes het gevolg van een hoge consumptie van producten die suiker bevatten en een hoge glycemische index hebben. Het ideale triglyceridenniveau in de algemene bevolking is minder dan 150 mg/dL of minder dan 1.7 mmol/L volgens de FDA9. Alles boven 500 mg/dL wordt als zeer hoog beschouwd. Op dit niveau is er een hoog risico op het ontwikkelen van pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier). Deze aandoening kan leiden tot blijvende weefselschade en gaat meestal gepaard met buikpijn, die zeer ernstig kan zijn.

Richtlijnen voor triglyceridenniveaus bij gezonde volwassenen zijn:

  • Normaal: onder 150 mg/dL
  • Grens hoog: 150-199 mg/dL
  • Hoog: 200-499 mg/dL
  • Zeer hoog: 500 mg/dL of hoger

HDL en triglyceriden zijn metabolisch met elkaar verbonden en hebben vaak een omgekeerde relatie: naarmate triglyceriden stijgen, neemt HDL af – en vice versa. Maar dat is niet altijd het geval. Mensen kunnen “geïsoleerd” hoge triglyceriden hebben zonder lage HDL-niveaus, en onderzoek toont nu aan dat hoge triglyceriden een onafhankelijke risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten, ongeacht het HDL-niveau10.

Follow us on Facebook|| Instagram || Telegram || Youtube

Lipidenprofiel bloedtest met extra klassen

Sommige laboratoria bieden geavanceerde cardiovasculaire en lipidenprofiel bloedtesten aan die verder gaan dan de typische cholesteroltest om risicofactoren voor vroegtijdige hartziekten op te sporen.

Zoals u kunt zien, zijn er twee nieuwe componenten toegevoegd aan deze test: Lp(a) en ApoB. Lp(a) (ook wel Lipoproteïne(a) genoemd) is een lipoproteïnesubklasse. Genetische studies en talrijke epidemiologische studies hebben Lp(a) geïdentificeerd als een risicofactor voor atherosclerotische ziekten zoals coronaire hartziekte en beroerte. Het lijkt op lipoproteïne met lage dichtheid (LDL, het “slechte” cholesterol) omdat het een enkel apolipoproteïne B-eiwit bevat, samen met cholesterol en andere lipiden. Deze test meet de hoeveelheid Lp(a) in het bloed om het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (CVD) te helpen beoordelen.

ApoB en ApoA-I zijn de twee belangrijkste apolipoproteïnen die betrokken zijn bij het transport van lipiden en bij de processen die atherosclerose en de complicaties ervan veroorzaken. ApoB is het belangrijkste eiwit dat wordt gevonden in lipoproteïnen met lage dichtheid (LDL). ApoB verhoogt deze verstopping, dus uw ApoB-niveau kan een betere indicator zijn van het cardiovasculaire risico dan zelfs LDL-cholesterol.

Het gebruik van de VAP-test om lipidenniveaus te beoordelen

De VAP-test of Vertical Auto Profile biedt nog gedetailleerdere informatie over lipidenniveaus in vergelijking met conventioneel onderzoek, omdat deze laboratoriumtest rechtstreeks LDL-niveaus beoordeelt. Traditionele tests meten daarentegen alleen totaal cholesterol, HDL- en triglyceridenniveaus en gebruiken deze gegevens om LDL-niveaus te berekenen. Dit is echter niet het enige voordeel van de VAP-test, omdat deze test aanvullende informatie geeft over de grootte en het huidige aantal LDL-deeltjes, evenals over het aantal minder gevaarlijke, grote en sponsachtige A-deeltjes en meer gevaarlijke kleine en dichte LDL B-deeltjes die aanwezig zijn in uw lichaam. Licht en sponsachtige A-deeltjes duwen gemakkelijk van de wanden van de slagaders af. Aan de andere kant zijn kleine en dichte B-deeltjes destructief en dringen gemakkelijk door in de wanden van de slagaders. Een verhoogd aantal kleine B-deeltjes wordt vaak gevonden bij patiënten die lijden aan diabetes of het metabool syndroom.

Componenten van de lipidenprofiel bloedtest:

  • HDL2- en HDL3-subsfracties
  • Patroon A of B LDL
  • VLDL-cholesterol
  • Non-HDL
  • apoB100-calc
  • LDL-R (echt)
  • Lp(a)
  • IDL
  • Overblijvende lipoproteïne

Cholesterol VLDL

Very low-density lipoproteïne (VLDL) cholesterol is een type vet in het bloed. Het wordt beschouwd als een van de “slechte” vormen van cholesterol, samen met LDL-cholesterol en triglyceriden. Dit komt doordat een hoog cholesterolgehalte de slagaders kan verstoppen en kan leiden tot een hartaanval.

Normale VLDL-cholesterolwaarden variëren van 2 tot 30 mg/dL (0,1 tot 1,7 mmol/L).

Omdat de VAP-test aanvullende lipoproteïneklassen meet, zoals Lp(a), IDL en subklassen van HDL, LDL en VLDL, kan het patiënten identificeren met een hoog risico op coronaire hartziekte die niet kunnen worden geïdentificeerd met de standaard lipidenprofiel bloedtest. Bovendien voldoet de VAP-methode aan de richtlijnen van het National Cholesterol Education Program’s Adult Treatment Panel III. Als uw lipidenniveaus niet voldoen aan de normen, moet u deze test vaker laten uitvoeren, bijvoorbeeld elke vier of zes maanden, totdat u de gewenste resultaten bereikt.

Wat te doen als uw lipidenspiegel buiten het gezonde bereik valt?

Zelfbehandeling met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de niveaus van lipoproteïnen te verlagen. Als uw lipidenspiegel correctie vereist, overweeg dan de volgende aanbevelingen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen:

  • Stop met roken als u rookt. Roken is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het risico op coronaire hartziekte, beroerte, hartfalen of perifere vaatziekte is twee tot zes keer hoger bij rokers vergeleken met niet-rokers.
  • Volg voedingsrichtlijnen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, zoals de “vijfwiel” benadering. De belangrijkste voedingsstoffen die dit risico beïnvloeden zijn verzadigde vetzuren (die LDL-cholesterolniveaus verhogen in vergelijking met onverzadigde vetzuren), zout (dat de bloeddruk verhoogt) en vezels (die het risico op hart- en vaatziekten verlagen). Groenten, fruit, vis en ongezouten noten verlagen ook het risico op hart- en vaatziekten.
  • Besteed minstens 150 minuten per week aan matig intensieve oefeningen zoals wandelen of fietsen. Integreer lichamelijke activiteit in uw dagelijks leven. Door de duur, frequentie en/of intensiteit van de oefeningen te verhogen, kunt u extra gezondheidsvoordelen behalen.
  • Neem minstens twee keer per week kracht- en botversterkende oefeningen op, vooral voor oudere volwassenen.
  • Vermijd overmatig zitten (meer dan acht uur per dag).
  • Handhaaf een harmonieuze psycho-emotionele toestand.

Wat betreft medicijnen kan uw arts statines voorschrijven, zoals simvastatine, lovastatine, atorvastatine en rosuvastatine. Dit zijn goed bestudeerde geneesmiddelen die niet alleen de LDL-cholesterolniveaus verlagen, maar ook een positieve invloed hebben op de bloedvaten. Uw arts zal streven naar specifieke cholesterolniveaus, meestal LDL-cholesterolniveaus onder 2,6 mmol/L. Daarnaast worden eventuele bijwerkingen zorgvuldig geëvalueerd. Als er bijwerkingen optreden, kan een alternatief geneesmiddel of een verlaging van de statinedosering worden aangeboden.

Mensen die hun streefwaarden voor cholesterolniveaus niet hebben bereikt bij het gebruik van statines, kunnen mogelijk hoge doses of aanvullende medicijnen nodig hebben. Andere niet-statinegeneesmiddelen zijn onder andere ezetimibe en, minder vaak, fibraten of niacine.

Daarnaast kunt u overwegen om enkele gunstige voedingssupplementen te gebruiken. Deze kunnen ook aanzienlijk uw cholesterol- en triglyceridennive11.

Als u geïnteresseerd bent om uw lipidenspiegel te controleren, kunt u eenvoudig een bloedtestkit kopen bij Healsens.

  1. Download de Healsens-app vanuit de Google Play Store of de App Store, afhankelijk van uw apparaat.
  2. Voltooi het registratieproces in de app.
  3. Ga naar de pagina “Profile” via het onderste menu van de applicatie.
  4. Tik op de test die je nodig hebt – “Lijst van beschikbare tests
  5. Vind het Cholesterol Pakket en tik op de knop “Toevoegen aan winkelwagen“. Ga verder met het bestelproces.

» Ontdek hoe u uw gezondheid kunt controleren en verbeteren met het preventieve check-up plan van Healsens.

Opmerking

Als u uw lipidenspiegel wilt beoordelen maar niet in Nederland verblijft of een ander laboratorium heeft gekozen, kan Healsens uw bloedtestresultaten niet uploaden. Desondanks kunt u de vereiste tests uitvoeren bij elk laboratorium in uw land en de verkregen resultaten handmatig in de applicatie invoeren. Healsens biedt u bovendien extra mogelijkheden om uw bloedtestresultaten op natuurlijke wijze te normaliseren. Bovendien krijgt u volledige toegang om uw gezondheidsrisicobeoordeling te onderzoeken op basis van de verstrekte gegevens.

  1. Cardiovascular diseases (CVDs)
  2. 54 procent sterfgevallen in 2019 door kanker of hart- en vaatziekten
  3. Hoe u uw cholesterolgehalte kunt laten testen
  4. CDC: Hoog cholesterolgehalte veelvoorkomend, maar screeningspercentages laag onder jongvolwassenen
  5. Cardiovasculair risicomanagement
  6. Cardiovasculair risicomanagement
  7. The Causes and Consequences of Low Levels of High Density Lipoproteins in Patients with Diabetes
  8. Effect of aerobic exercise training on serum levels of high-density lipoprotein cholesterol: a meta-analysis
  9. FDA approves use of drug to reduce risk of cardiovascular events in certain adult patient groups
  10. The emergence of triglycerides as a significant independent risk factor in coronary artery disease
  11. Atherosclerotic plaques occur in absence of intima-media thickening in both systemic sclerosis and systemic lupus erythematosus: a duplexsonography study of carotid and femoral arteries and follow-up for cardiovascular events

Get the Healsens app

Choose either App Store or the Google Play, then scan the displayed QR code with your phone.